Vem har sagt att snö och slask är ett hinder för din cykelträning? Tvärtom har du idag goda möjligheter att hålla igång på cykelsadeln året om. Du får förstås anpassa träningen utifrån väder och vind, men med rätt medel får du ut mycket av ditt cyklande även vintertid.

Att slira omkring på en landsvägscykel utomhus när snön yr är kanske inte att rekommendera. Det är både en riskfylld samt en ineffektiv träning. Det bästa tipset för dig som vill hålla igång med cykelträningen året om är att hitta ett inomhusalternativ. En cykeltrainer är ett optimalt redskap för cykelmotionärer under vintern. Med ett par ordentliga cykelbyxor för proffs, cykelskor och inspirerande träningsmiljö är du garanterad ett effektivt och givande pass på sadeln. Det finns även andra former av träning inomhus som gynnar ditt cyklande:

  • Spinning
  • Cykelbana
  • Fys och teknik

Snöfritt? Fram med cykeln

För dig som saknar den ”riktiga” cykelträningen på vintern kan trots allt chansen att cykla utomhus infinna sig mellan varven. Det är ingenting som står skrivet i sten att Sverige är snötäckt under vintermånaderna. Tvärtom finns det goda chanser att få några pass utomhus om vädret tillåter. Så länge det är snöfritt och framför allt slaskfritt kan du oftast ta en cykeltur. Tänk dock på att utrusta både cykel och dig själv ordentligt mot både kyla och underlag. När det gäller kläder är tipset att satsa på flera lager istället för tjocka plagg. Bär gärna dina vanliga cykelbyxor som du bär med underställ. Upptill är rejäla cykelvästar ett tips eller smidiga cykeltröjor med funktionellt och värmande material. För att få plats med mössa under hjälmen är tipset att använda en kroppsstrumpa till mössa. En du trär på över huvudet som täcker allt, inklusive öron, förutom ansiktet. Den sitter tight mot huvudet och gör det enkelt att få på hjälmen över.

Om tanken är att bege dig ut på en längre cykeltur när väder och vind tillåter är tipset att kontrollera den kortsiktiga väderprognosen. Det är sällan önskvärt att hamna i oväntat och plötsligt oväder längs vägen. Se alltid till att kolla om någon i din närhet är hemma och är tillgänglig att hämta dig om du tvingas att avbryta träningspasset. För säkerhets skull är det bra att packa ner ett par torra strumpor och extra vantar som du byter till i väntan på skjutsen hem!