Den som trodde att man bara kan cykla under vår och sommar i Sverige trodde nog fel, eller kanske är av det latare slagen – sanningen är nämligen att det går alldeles utmärkt att använda cykeln året om, så länge man har rätt tillbehör och utrustning för det!

vinter cykelAtt cykla är något vi svenskar älskar, på sommaren. Men visste du att det faktiskt går att cykla året om? Allt som behövs är att använda sig av ordentliga däck och sätta en värmande muff på sadeln så kan man cykla till och från jobbet precis som vanligt även under höst och vinter när frost och snö börjar lägga sig. Vilket med andra ord innebär att vinterfixa cykeln, och då behöver man rätt typ av produkter, vilket man till exempel hittar hos Cykelaffären som man hittar under adressen www.cykelaffaren.se. Där finns allt man behöver för vintercykling såsom exempelvis reflexer vilket är jätteviktigt för att förbipasserande och bilar ser en i mörkret och massa annat. Bland annat tipsar Trafikverket om några saker som du hittar i den butiken såsom att byta till dubbdäck eller andra vinterdäck, sätta på ordentliga cykellyktor, köpa och använda cykelhjälm samt serva cykeln så att både bromsar och växlar fungerar som de ska – vilket är något som Cykelaffären också erbjuder. Något som också kan vara bra att dubbelkolla är hur just din kommun efterhåller cykelbanor med saltning och plogning under vintern. Och det gör du enklast genom att gå in på din kommuns hemsida, så bor du till exempel i Stockholm kan du besöka Stockholms kommuns hemsida och bor du i Helsingborg så är det Helsingborgs kommun som gäller och så vidare.

Annat cyklister bör hålla i minnet på vintern

Visst är det viktigt att cykeln är förberedd på vinterväglag, men det är också viktigt att cyklisten själv är beredd på vädret. Därför kan det vara bra att även se till så att man själv har koll på vad det är man bör tänka på för att klara av kylan. Bland annat tipsar SVT om hur man till exempel bör tänka en extra gång på de kroppsdelar som är i direktkontakt med cykeln såsom händer, fötter och rumpa. Tipset är att använda ordentliga handskar, kängor istället för gympaskor som man kanske använder på sommaren och sedan ett riktigt sadelskydd eller en sadelmuff som vi tipsade om ovan.