Att cykla är för många svenskar en ypperlig aktivitet för att jobba upp flåset och som motionssport har cykling få konkurrenter när det gäller slitage på kroppen. En annan fördel med cykling som motionssport är att det funkar alldeles utmärkt även för de som inte aspirerar på att bli den näste Lance Armstrong. Kan du bara cykla är det bara att ge sig ut på vägarna och börja bränna kalorier.  Det kräver i och för sig att du har en skaplig cykel men om du inte är alltför kräsen behöver cykling inte vara en speciellt dyr aktivitet.

Det yttersta beviset för cyklingens popularitet är Vätternrundan som varje år samlar tiotusentals cyklister till starten i Motala. Loppet som är över 30 mil samlar allt från elitcyklister till personer som knappt har växlar på sin cykel.

Nu är det givetvis så att alla inte ser cykling som ett sätt att motionera utan snarare som ett transportsätt. För dessa personer har elcykeln blivit ett intressant alternativ. Räckvidden för en elcykel är kanske inte den allra bästa men om du pendlar på cykeln en kortare sträcka till jobbet och inte ser ett behov av motion kan det vara trevligt med en lite motor som hjälp.