Det finns ett antal sporter där rakning är en av flera viktiga åtgärder för att kunna pressa upp sitt eget resultat och sin egen prestation de där sista marginalerna som kan vara avgörande för om man ska hamna på pallen eller inte. När konkurrensen är så pass hård som den många gånger kan vara uppe på toppen bland de bästa, är det inte ovanligt att det är just de små marginalerna som avgör. Det handlar därmed inte alltid om avgörande sekunder utan istället om helt avgörande hundradelar.

Cykling är en sådan klassik sport där man tagit det hela ett steg längre än att ha den rätta hjälmen som skapar ett så litet luftmotstånd som möjligt och slimmade kläder på kroppen. Inom cyklingen på högre nivåer rakar man även benen och armarna för att ha en chans att hamna på de mest åtråvärda resultaten. Detta gäller såväl mån som kvinnor. Rakning har alltså kommit att uppmärksammas på ett nytt sätt mot några år sedan.

Cyklingen är dock inte den ända utmärkande sporten där idrottarens val av kläder och rakning spelar en viktig roll för resultatet. Simning är ytterligare en sådan sport. Här gäller det sannerligen att bli så slimmad som möjligt för att på så sätt kunna påverka sin egen framfart i vattnet.