Cykling i vardagen har många positiva effekter på både hälsa och plånbok. I storstäderna i Sverige blir vardagscyklisterna varje år fler och fler, särskilt efter att elcykeln slagit igenom på marknaden – vilket gjort att fler och fler också väljer att ta cykeln året om, med eller utan motor!

En cykeltur till och från jobbet några dagar i veckan gör att man får in vardagsmotion i en fullspäckad tillvaro. Man vaknar till av den friska luften och tar in naturen och årstidsväxlingarna på ett helt annat sätt än om man åker bil eller kommunalt. Att man sparar in kostnader för drivmedel eller kollektivtrafikbiljett är en ekonomisk bonus. Men när det börjar bli halt, mörkt och kallt på vägarna är det dock många som ställer cykeln och går över till ett annat transportsätt. Fast det är egentligen då den bästa cykeltiden börjar för den som kan och orkar. Det är färre medcyklister ute på vägarna, man slipper höst- och vintersmittor i kollektivtrafiken, sena tåg på grund av kylan och håller uppe konditionen hela vintern. Att morgoncykla på en gnistrande vit vinterväg är magiskt vackert.

Utrustning för året-runt-cykling

För att säkert och bekvämt kunna cykla året runt behöver man utrusta både sig själv och cykeln lite extra. Viktigt är dubbdäck på cykeln, som bör sättas på innan halkan kommer. Däckbyte kan man få hjälp med på närmaste cykelverkstad eller -butik. Bra och lagenlig belysning och reflexer på cykeln ska också finnas. För att klara regn, rusk och kyla behövs ett vind- och vattenskyddande ytterlager i form av skalkläder. När man cyklar blir man varm, nästan oavsett väder, så man bör klä sig efter principen lager på lager. Den som åker skidor kan i princip ta samma typ av kläder för vintercyklingen.Fötter, händer och huvud är extra utsatta för kyla, så tänk på bra vantar, varma sockor och kanske regnöverdrag/galoscher till skorna. Under hjälmen kan man ha en balaklava, ”rånarluva” på extra kalla dagar.Glöm heller inte ett ombyte. Ombyteskläder samt handduk och hygienartiklar är praktiskt att ha med i en regntät cykelväska eller ryggsäck.