Tour de France är världens mest omskrivna cykeltävling. Tävlingen har varit skandalomsusad men utgör ändå en självklar höjdpunkt för alla som har ett intresse av cykelsporten. Här är lite grundläggande fakta om årets tävling, vilka förhoppningsvis gör det ännu mer spännande att titta.

Det är en dryg månad krav innan Tour de France går av stapeln. Och världens största cykeltävling passerar såklart inte bettingsidorna obemärkt. Men allt fuskande som uppdagats under senare år har fått att ifrågasätta i vilken grad det är säkert med betting på Tour de France.

Men exakt vad innebär det att cykla Tour de France? Hur väljs de tävlande ut? Och vilka sträckor, terränger och delmoment utgör det världskända loppet?

Nytt för årets Tour de France

I år kommer 176 cyklister i 22 lag att delta i loppet – till skillnad från tidigare år då 198 deltog. Detta är ett resultat av att man ändrat maxantalet tävlande per lag från 9 till 8. De 18 världsledande lagen i som ingår i UCI WorldTeams inkluderas automatiskt bland de tävlande. Därutöver har fyra lag från B-ligan fått så kallade ”wildcard-inbjudningar” till tävlingen. Men alla dessa har också tidigare deltagit i tävlingen – med andra ord blir det inga nya lag i år. Men om du vill känna dig delaktig kan vi glädja dig med att man planerar att släppa ett spel som gör det möjligt för fans att delta i en digital version av tävlingen.

Årets lopp blir också århundradets kortaste. Men det handlar fortfarande inte om någon liten tävlingsträcka – utan banan sträcker ut sig över 3329 kilometer. Sträckan är uppdelad i 21 olika stadier, kortare sträckor mellan städer och kända landmärken, i utkanten av landet. Tävlingen tar 22 dagar att slutföra – inklusive 2 vilodagar. Underlaget växlar mellan plan mark, backar och berg – slät asfalt, grusväg och kullersten. I stort sett hela Tour de France äger rum i Frankrike – med undantag för en sträcka på 15 kilometer på spanskt territorium.

Om du är intresserad av att höra mer om Tour de France, och att försöka förstå cykelsportens storhet, kan du titta på videon nedan: